Jambalaya nowoorleańska

Dodany przez: bernika (więcej moich przepisów)

Sięgnęłam do kuchni Nowego Orleanu i odkurzyłam przepis na jambalaye. Ostatnio robiłam ja bardzo dawno temu i już zapomnieliśmy jak to pysznie smakuje.
Obejrzane: 1645
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

danie

  • 12 szt krewetek królewskich
  • 2 szt piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka przyprawy kreolskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szt cebule
  • 1 szt zielona lub czerwona papryka
  • 1 szt gałązka selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 szklanki pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 3 szt liście laurowe
  • 1 łyżka sosu Worchester
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1.4 szt woreczka ryżu długoziarnistego
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 0.5 szklanki kiełbasy chorizo pokrojonej
  • 1-2 soli
  • 1-2 pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki

przyprawa kreolska

  • 2 i 1/2 łyżek łyżki papryki czerwonej
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Połączyć wszystkie składniki przyprawy. Przesypać do słoiczka i zakręcić.

Krok 2

W misce połączyć krewetki i pokrojonego kurczaka, dodać przyprawę kreolska i wymieszać razem. Odstawić na czas robienia potrawy.

Krok 3

W dużym rondlu, garnku rozgrzać oliwę. Cebule drobno pokroić, paprykę w kostkę i selerem naciowy w półksiężyce. Wszystko wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć razem 3 minuty. Dodać czosnek, pomidory, liście laurowe, sos Worcester i Tabasco. Dosypać ryż, podgrzewać razem 2 minuty, stopniowo dolać bulion. Zmniejszyć ogień na średni i gotować, aż ryż zaabsorbuje ciecz i stanie się miękki, co jakiś czas mieszając, około 15 minut.

Krok 4

Gdy ryż zmięknie dodać krewetki, kurczaka i kiełbasę. Gotować, aż mięso zmięknie ok 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawa kreolska wg smaku. Posypać pietruszka.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×