Jambalaya nowoorleańska
Składniki
danie
- 12 szt krewetek królewskich
- 2 szt piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- 1 łyżka przyprawy kreolskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szt cebule
- 1 szt zielona lub czerwona papryka
- 1 szt gałązka selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 szklanki pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
- 3 szt liście laurowe
- 1 łyżka sosu Worchester
- 1 łyżeczka tabasco
- 1.4 szt woreczka ryżu długoziarnistego
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 0.5 szklanki kiełbasy chorizo pokrojonej
- 1-2 soli
- 1-2 pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
przyprawa kreolska
- 2 i 1/2 łyżek łyżki papryki czerwonej
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
Przygotowanie:
Krok 1
Połączyć wszystkie składniki przyprawy. Przesypać do słoiczka i zakręcić.
Krok 2
W misce połączyć krewetki i pokrojonego kurczaka, dodać przyprawę kreolska i wymieszać razem. Odstawić na czas robienia potrawy.
Krok 3
W dużym rondlu, garnku rozgrzać oliwę. Cebule drobno pokroić, paprykę w kostkę i selerem naciowy w półksiężyce. Wszystko wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć razem 3 minuty. Dodać czosnek, pomidory, liście laurowe, sos Worcester i Tabasco. Dosypać ryż, podgrzewać razem 2 minuty, stopniowo dolać bulion. Zmniejszyć ogień na średni i gotować, aż ryż zaabsorbuje ciecz i stanie się miękki, co jakiś czas mieszając, około 15 minut.
Krok 4
Gdy ryż zmięknie dodać krewetki, kurczaka i kiełbasę. Gotować, aż mięso zmięknie ok 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawa kreolska wg smaku. Posypać pietruszka.