Jesienna sałatka z nadziewaną polędwiczką i dyniowym purée
Składniki
- 1 opakowanie Fit&Easy Active
- 3 szt Pomidorki koktajlowe
- 1 szt Cebula szalotka
- kilka Papryka zielona
- kilka Papryka żółta
- kilka Ser Feta
- kilka Granat
- 20 ml Sos Winegret
- 300 g Polędwiczka wieprzowa
- 5-7 szt Pomidory suszone
- 2 łyżeczki Ricotta
- 2 łyżki Pomidory w puszce
- Oliwa z Oliwek
- 1 szt Dynia hokkaido
- 2 łyżki Śmietana 12%
- 0.5 szt Pomarańcza
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
OPCJONALNIE- Polędwiczkę zamarynować dzień wcześniej w oliwie, musztardzie, czosnku i rozmarynie
Purée z dyni
Dynie obrać, wydrążyć, pokroić, skropić oliwą, posolić i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika,
piec około 45 minut. Gdy dynia będzie miękka zblendować ją z dodatkiem śmietany i soku z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem.( dla bardziej gładkiej konsystencji przetrzeć przez sitko)
Krok 2
Polędwiczka i jej nadzienie
Pomidory suszone zblendować z pomidorami z puszki i niewielką ilością oleju z pomidorów suszonych na jednolitą masę, dodać ricottę i doprawić do smaku.
W polędwiczce zrobić tunel i nadziać ją, zawinąć ciasno w folię spożywczą, tak aby nadzienie nie wypłynęło (np. na "cukierka"). Gotować w szybkowarze przez 10 minut (czas liczymy od momentu gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie się wydobywać para). Po upływie czasu polędwiczkę podsmażyć delikatnie na patelni, następnie obtoczyć w posiekanych pistacjach.
Krok 3
Sałatka
Sałatkę Fit&Easy wymieszać z sosem winegret ułożyć na talerzu i udekorować wcześniej pokrojonymi składnikami
Krok 4
Całość można posypać pistacjami