Kaczka na pieczonych burakach z puree z selera z sosem malinowo-żurawinowym

Dodany przez: mariolagrzeda (więcej moich przepisów)

Kaczka podawana była na królewskim dworze, jadana przez monarchów. Zachwalana i doceniana przez wieki. A nic nie kojarzy mi się bardziej z Warszawą niż wytworność, elegancja i ponadczasowość tego dania.
Obejrzane: 1647
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kaczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • do smaku sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 1/2 L smalcu z kaczki
  • 3 selery
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml mleka
  • do smaku sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
  • 25 dkg świeżych lub mrożonych malin
  • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 15 ml octu winnego czerwonego
  • 15 ml oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do mięs
  • do smaku sól,pieprz,czosnek mielony
  • 5 dkg suszonej żurawiny
  • 3 buraki
  • do dekoracji świeża bazylia
  • do dekoracji papryczki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. Do głębokiej patelni włożyłam smalec na rozgrzany tłuszcz włożyłam kawałki kaczki,które muszą być zanurzone w tłuszczu .Dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.Kawałki kaczki przełożyłam z garnka do naczynia zalałam czystym tłuszczem.( tłuszcz który powstał podczas pieczenia zbieramy górną warstwę tłuszczu którym będziemy zalewać kawałki kaczki,pozostawiamy dolną z przyprawami) Kawałki kaczki zalewamy tłuszczem z pieczenia chowamy do lodówki na kilka dni.
Wyjmujemy naczynie z lodówki,delikatnie czyścimy nasze kawałki z tłuszczu,układamy w naczyniu żaroodpornym następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 15-20 minut do zarumienienia.

Krok 2

Puree z selera:
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery zalewamy mlekiem,dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane selery przekładamy do miski,dodajmy masło,gałkę muszkatową,imbir, pieprz biały,sól dokładnie miksujemy blenderem możemy dodać trochę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.

Krok 3

Buraki pieczone:
Pojedynczo zawijamy buraki w folię aluminiową następnie pieczemy około 1,5 godziny w 200 stopniach w piekarniku. Upieczone buraki obieramy ze skórki,nożem kroimy na cienkie plasterki

Krok 4

sos malinowo-żurawinowy:
Do rondla wkładamy umyte maliny,wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej,domową konfiturę do mięsa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem

Krok 5

Na talerzu robimy wieżyczkę z puree z selera, obok kładziemy plastry z pieczonego buraka,kawałek kaczki,robimy dekoracje z sosu i ziół,papryczki

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×