Kaczka na pieczonych burakach z puree z selera z sosem malinowo-żurawinowym
Składniki
- 1 kaczka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka goździków
- 1 łyżeczka rozmarynu
- do smaku sól, pieprz, ostra i słodka papryka
- olej rzepakowy
- sok z cytryny
- 150 g masła klarowanego
- 1 1/2 L smalcu z kaczki
- 3 selery
- 1 łyżka masła
- 500 ml mleka
- do smaku sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
- 25 dkg świeżych lub mrożonych malin
- 150 ml wina czerwonego wytrawnego
- 15 ml octu winnego czerwonego
- 15 ml oleju
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do mięs
- do smaku sól,pieprz,czosnek mielony
- 5 dkg suszonej żurawiny
- 3 buraki
- do dekoracji świeża bazylia
- do dekoracji papryczki
Przygotowanie:
Krok 1
Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. Do głębokiej patelni włożyłam smalec na rozgrzany tłuszcz włożyłam kawałki kaczki,które muszą być zanurzone w tłuszczu .Dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.Kawałki kaczki przełożyłam z garnka do naczynia zalałam czystym tłuszczem.( tłuszcz który powstał podczas pieczenia zbieramy górną warstwę tłuszczu którym będziemy zalewać kawałki kaczki,pozostawiamy dolną z przyprawami) Kawałki kaczki zalewamy tłuszczem z pieczenia chowamy do lodówki na kilka dni.
Wyjmujemy naczynie z lodówki,delikatnie czyścimy nasze kawałki z tłuszczu,układamy w naczyniu żaroodpornym następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 15-20 minut do zarumienienia.
Krok 2
Puree z selera:
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery zalewamy mlekiem,dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane selery przekładamy do miski,dodajmy masło,gałkę muszkatową,imbir, pieprz biały,sól dokładnie miksujemy blenderem możemy dodać trochę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.
Krok 3
Buraki pieczone:
Pojedynczo zawijamy buraki w folię aluminiową następnie pieczemy około 1,5 godziny w 200 stopniach w piekarniku. Upieczone buraki obieramy ze skórki,nożem kroimy na cienkie plasterki
Krok 4
sos malinowo-żurawinowy:
Do rondla wkładamy umyte maliny,wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej,domową konfiturę do mięsa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem
Krok 5
Na talerzu robimy wieżyczkę z puree z selera, obok kładziemy plastry z pieczonego buraka,kawałek kaczki,robimy dekoracje z sosu i ziół,papryczki