Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Składniki
- 1 kaczka
- 20 ml oleju rzepakowego
- 80 g cukru
- 3 łyżki białego octu winnego
- 250 ml soku pomarańczowego
- 30 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Kaczkę umyj, osusz, usuń nadmiar tłuszczu i wyrwij ewentualne resztki piór. Dopraw ją od środka, porządnie solą i pieprzem, następnie wysmaruj olejek i dopraw także od zewnątrz. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz, ok. 1h 10-20 minut (należy sprawdzać nakłuwając udka, jeżeli płyn wyciekający jest przezroczysty to mięso jest upieczone. Polecam też zakupienie termometru kuchennego-znacząco ułatwia życie w kuchni;)).
W garnku, najlepiej z grubym dnem rozpuść 80 g cukru. Następnie dodaj 3 łyżki octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut, po czym zdejmij garnek z ognia i wmieszaj masło. Dopraw pieprzem.
Wyjmij upieczoną kaczkę z piekarnika i wysmaruj ją przygotowanym sosem karmelowym. Resztę sosu podaj w sosjerce razem z kaczką na stół do polania jej na talerzu. Wyłóż kaczkę na ewentualnie przygotowaną kapustę czerwoną i podawaj.