Kapusta z grzybami

Dodany przez: Pyza (więcej moich przepisów)

Tradycyjne danie, którego nie może u nas zabraknąć na wigilijnym stole.
Obejrzane: 1370
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1.5 kg kiszonej kapusty
  • 1 szklanka grzybów suszonych (u mnie podgrzybki krajanka)
  • 10 szt śliwkek suszonych lub wędzonych
  • 1 szt cebula biała
  • 1 łyżka proszku grzybowego - mielone grzyby
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0.5 łyżeczki pieprzu mielony czarny
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyk
  • 1 - 2 łyżeczek ziarenek kminku
  • 3 - 5 szt ziarenek ziela angielskiego
  • 2 szt liści kaurowych
  • 4 - 5 szt selera w plastrach

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Grzyby i śliwki zalałam 2 szklankami gorącej wody, odstawiłam na 15 min. pod przykryciem żeby nasiąkły. Kapustę posiekałam - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną a poza tym kupuję tzw. sałatkową - przełożyłam do garnka. Dodałam do niej liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wlałam 1 szkl. wody, dusiłam 20 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedziłam, pokroiłam w paseczki i razem z płynem dodałam do kapusty, dusiłam na malutkim ogniu ok. 30 min.

Krok 2

Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, przyrumieniłam na oleju, dodałam do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuściłam cukier, poczekałam aż się skarmelizuje na ciemny brąz, przełożyłam do kapusty. Dodałam jeszcze lubczyk, proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie soliłam potrawy bo kapusta jest zwykle dość słona. Dusiłam jeszcze całość ok. 45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody, która podczas długiego duszenia odparowuje.

Krok 3

Następnie zdjęłam garnek z ognia i odstawiłam kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz ustawiłam na małym ogniu i dusiłam ok. 30 - 60 min., po czym ponownie odstawiłam do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowałam i . . . właściwie można już jeść.
W/g mnie takie dwu -trzykrotne zagotowywanie a potem studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty, wszystko doskonale się łączy i przegryza.

Krok 4

PRZYBRANIE - plastry selera, grubości ok. 2 - 3 mm, ugotowałam w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku, osączyłam dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wycięłam gwiazdki, ozdobiłam półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty jeśli ktoś chce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×