Karp faszerowany Eli

Dodany przez: eli_555 (więcej moich przepisów)

Pyszny faszerowany karp,który może też być ozdobą wigilijnego stołu.
Obejrzane: 942
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 karp cały-około 1.8 kilograma
  • 2 cebule duże
  • sok z 1 cytryny
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 cebula mała
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko roztrzepane
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz czarny świeżo zmielony
  • 3 łyżki oleju
  • wykałaczki
  • gruba biała nić kuchenna
  • 1 cytryna do dekoracji

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ze skóry karpia oskrobać łuski,szlam,usunąć wnętrznosci. Karpia dokładnie umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.

Krok 2

2 duże cebule pokroić w krążki. Skropić karpia sokiem z cytryny.Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Krok 3

Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać.

Krok 4

Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,dodać pieczarki,cebulę,usmażyć i ostudzić.

Krok 5

Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz i wyrobić masę.

Krok 6

Z karpia wyjętego z lodówki,usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka.

Krok 7

Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować na wykałaczkach (tak jak buty) nicią.

Krok 8

Wysmarować naczynie żaroodporne olejem,włożyć karpia i posmarować z wierzchu olejem.

Krok 9

Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.

Krok 10

Resztę masła roztopić,polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.

Krok 11

Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×