Karp pieczony z chrzanem, porem i cebulą
Składniki
- 500 g karpia
- 1.5 łyżki chrzanu
- 0.5 pora
- 1 cebula
- 0.5 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Krok 1
Karpia oczyścić z łusek, usunąć ości z części brzusznej, odciąć płetwy, umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na cztery części. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem.
Krok 2
Pora pokroić na cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
Krok 3
Brytfannę wyłożyć folią aluminiową, skropić olejem. Na foli rozłożyć pora, a na nim pokrojoną cebulę. Na warzywach ułożyć karpia, skórą do dołu. Karpia posmarować chrzanem. Całość przykryć folią aluminiową, zawinąć brzegi.
Krok 4
Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 35 - 40 minut.