Kasza gryczana z boczkiem, pomidorami i… bazylią

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Kasza gryczana z boczkiem, pomidorami i... bazylią
Kasza gryczana z boczkiem, pomidorami i... bazyliąMmm marzyłem o takim daniu już dłuższy czas… Kasza gryczana podsmażana na wytopionym boczku, następnie duszona w pomidorach z dodatkiem świeżych ziół. Coś wspaniałego, coś pożywnego, coś bardzo prostego. Kolejne potwierdzenie mojej teorii, że prosta kuchnia również może być bardzo dobra. Przepis dla tych, którzy nawet za kaszami nie przepadają, moim zdaniem ten przepis może zmienić Wasze podejście do tego typu specjałów. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie i w międzyczasie na małym ogniu rumienimy boczek pokrojony w większą kostkę na patelni (bez tłuszczu). Do boczku dodajemy posiekany czosnek (na około minutę przed dodaniem kaszy) i lekko podsmażamy. Dodajemy do boczku z czosnkiem ugotowaną i odsączoną kaszę i przesmażamy razem 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem i gotujemy wszystko na dużym ogniu aż sos się wyredukuje i “wejdzie” w kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i danie gotowe.
Obejrzane: 4240
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • kasza gryczana (100g)
  • 250 g boczku wędzonego parzonego
  • puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 10 listków świeżej bazylii

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Gotujemy kaszę w osolonej wodzie i w międzyczasie na małym ogniu rumienimy boczek pokrojony w większą kostkę na patelni (bez tłuszczu).

Krok 2

Do boczku dodajemy posiekany czosnek (na około minutę przed dodaniem kaszy) i lekko podsmażamy.

Krok 3

Dodajemy do boczku z czosnkiem ugotowaną i odsączoną kaszę i przesmażamy razem 2-3 minuty.

Krok 4

Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem i gotujemy wszystko na dużym ogniu aż sos się wyredukuje i “wejdzie” w kaszę.

Krok 5

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i danie gotowe.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×