Kasza jęczmienna z pieczoną dynią, figami i ciecierzycą
Składniki
pieczona dynia:
- 1 kg dyni, bez miąższu
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek
- 1 szt bardzo dużej papryki czerwonej
- do smaku sól, pieprz, papryka wędzona ostra
pozostałe składniki:
- 4 szt fig
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 400 ml wody
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 szt liścia laurowego
- 1 szt ziela angielskiego
- 1 garść orzeszków ziemych
- 1 garść natki pietruszki
- 1 szt cytryny, do podania
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra- dół.
Dynię pokroić na plastry< powinno wyjść 8 plastrów>, jeśli jest to dynia Hokkaido nie trzeba jej obierać. W misce obtoczyć z każdej strony plastry oliwą. Plastry ułożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i obsypać solą, pieprzem i papryką wędzoną. Gotową dynie włożyć do piekarnika i piec 10 minut.
W międzyczasie cebulę pokroić w piórka. Po 10 minutach pieczenia rozsypać cebulę po blaszce i piec jeszcze 15- 20 minut do zrumienienia cebuli i dyni- ta ostatnia ma być miękka.
Krok 2
Wodę zagotować razem z liściem laurowym, zielem angielskim i szczyptą soli. Do gotującej się wody wsypać przepłukaną kaszę jęczmienną i gotować na małym ogniu ok 20 minut aż wchłonie wodę i będzie miękka, ale nadal jędrna. Kaszę ostudzić, następnie dodać do niej ciecierzycę.
Figi pokroić w ósemki.
Na talerz ułożyć porcję kaszy, na to nałożyć świeżo upieczoną dynię i trochę cebulki, dodać figi i całość obsypać orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki. Na bok ułożyć ćwiartki cytryny, które można wycisnąć do dania.