Kasza z warzywami
Składniki
- 320 g schabu
- 400 ml bulionu
- 300 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 200 g wielkopolskiego sera
- jabłko
- 150 ml kremówki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- majeranek
- pieprz
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Kotlety schabowe rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję majerankiem i polewam oliwą. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Odstawiam.
Krok 2
Kaszę prażę na sucho w garnku z grubym dnem, do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zalewam osolonym wrzątkiem /500 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Zdejmuję z palnika, okrywam w koc i odstawiam na bok.
Krok 3
Warzywa myję i oczyszczam. Marchew kroję w słupki. Paprykę w paski. cukinię w półplastry. Jabłko obieram i kroję w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oliwy. Wrzucam marchew i podsmażam parę minut. Dodaję paprykę i smażę. Zmniejszam moc palnika. Po 5-7 minutach dodaję ser wielkopolski smażony z kminkiem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie. Zalewam bulionem i duszę. Dodaję cukinię i jabłko. Na koniec wlewam śmietankę.
Krok 4
Rozgrzewam grill elektryczny. Kotlety oczyszczam z cebuli i grilluję kilka minut.
Krok 5
Cebulę wraz z marynatą podsmażam na patelni. Dosypuję kaszę i dodaję do warzyw. Mieszam do dokładnego zmieszania składników. Doprawiam do smaku.
Podaję od razu.
Ozdabiam kleksem jogurtu i natką pietruszki.