Kiełkująca kasza z pieczarkami
Składniki
- 3 garście jarmużu
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki
- 100 g brązowych pieczarek
- 4 pomidorki koktajlowe
- 100 g polędwicy z łososia
- 1 szczpyta słodkiej papryki
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Jarmuż myjemy. Usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika.
Do dużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju. Dodajemy jarmuż. Posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony.
Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 minut w rozgrzanym piekarniku do 140°C.
Rada: jeśli użyjemy jarmużu Fit & Easy, to będziemy mieć produkt gotowy do przygotowania.
Krok 2
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Pieczarki oczyszczamy ze skórki i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy kiełki i pieczarki. Całość podsmażamy.
Dodajemy kaszę gryczaną i pokrojonego w paski łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pamiętając o tym, że łosoś jest słony i podgrzewamy tylko do uzyskania odpowiedniej temperatury. Pod wpływem ciepła ryba zmieni swój kolor na jasno różowy a w środku pozostanie soczysta.
Krok 3
Na talerzu układamy chipsy z jarmużu. Dodajemy kaszę z pieczarkami i łososiem. Dodajemy pomidorki w plasterkach, które nadadzą całości nie tylko koloru, ale i soczystego smaku.