KLOPS Z JAJKIEM pod chrzanową kołderką

Dodany przez: Madzia Mentel (więcej moich przepisów)

A to klops! Ale nie taki zwykły! Z niespodzianką! A kto nie lubi niespodzianek? Szczególnie tak smacznych? Chyba nie ma takiej osoby, mam rację? Indycze mięso mielone, skrywające w swoim wnętrzu jajko, dodatkowo przykryte chrzanową kołderką. Gwarantuję, że Wasze podniebienia będą usatysfakcjonowane smakiem. Klops smakuje świetnie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Z chrzanem, z buraczkami. Jako danie główne lub przekąska. Doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też od święta - na jakąś specjalną okazję.
Obejrzane: 1237
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Chrzanowa kołderka

  • 1 słoiczek chrzanu

Mięso + nadzienie

  • 1 kg mielonego mięsa indyczego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 szczpyta suszonego czosnku
  • 5 jajka (ugotowanych na twardo)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Szalotkę drobno poszatkować.

Krok 2

Mięso mielone umieścić w misce. Dodać bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie, parykę słodką i ostrą, suszoną cebulę, suszony czosnek. Dodać poszatkowaną szalotkę, chrzan, wbić jajka. Dokładnie wymieszać.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).

Krok 4

Połowę mięsnej masy wyłożyć do silikonowej keksówki. Na środku ułożyć obrane, ugotowane na twardo jajka. Na jajka wyłożyć resztę mięsnej masy, wierzch wyrównać.

Krok 5

Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na wierzch klopsa wyłożyć chrzan. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez 50 minut.

Krok 6

Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieść klopsa do lodówki. Mięso można kroić po kilku godzinach chłodzenia mięsa.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×