Kotleciki z kaszy jaglanej

Dodany przez: takababka (więcej moich przepisów)

Na początku lipca byłam na 3-dniowym detoksie sokowym . Nie mam wyciskarki, dlatego większość z soków przygotowywałam w blenderze kielichowym, a następnie przelewałam je przez sitko. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała pulpy warzywnej pozostałej po wyciskaniu sok. Nie lubię jak coś się marnuje, a w tych warzywach zostało jeszcze wiele witamin i wartości odżywczych. Zapakowałam pulpę w pudełka i zamroziłam. Po miesiącu rozmroziłam i zrobiłam na jej bazie kotleciki z kaszy jaglanej – strzał w dziesiątkę! Kasza jaglana sama w sobie byłaby zbyt sucha, więc aby przygotować z niej miękkie i smaczne pulpeciki, należy dodać do niej czegoś wilgotnego. Dodatek pulpy warzywnej sprawia, że nie trzeba dawać już jajka, ponieważ masa ma idealną konsystencje. Po upieczeniu kotleciki są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku, więc dokładnie takie, jakby być powinny 🙂 Dzięki dodatkowi słonecznika i sezamu, te kotleciki z kaszy jaglanej mają orzechową głębię, co idealnie komponuje się z wszelkimi sosami curry lub takimi na bazie dyni, albo w towarzystwie batatów.
Obejrzane: 128
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 szklanka kasza jaglana
  • 1 szklanka pulpa warzywna (zblendowane warzywa np. burak i marchewka)
  • 0.5 szklanki ziarna słonecznika
  • 0.5 szklanki sezam
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 1 łyżka papryka ostra Galeo
  • 1 łyżka czosnek granulowany Galeo
  • 1 szczpyta sól
  • 1 szczpyta pieprz czarny mielony Galeo

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i podprażamy na sucho do momentu, aż zacznie pachnieć. Wtedy przelewamy wodą, płuczemy. Zalewamy wodą, aby było jej około 2 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Jeśli nie będzie wtedy miękka, dolewamy trochę wody i gotujemy, aż zmięknie. Kasza jaglana do kotlecików powinna być klejąca, lekko rozgotowana. Gotową kaszę odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 2

Sezam i słonecznik podprażamy na suchej patelni razem z odrobiną soli, aż się zarumienią. Następnie umieszczamy podprażone ziarna w blenderze / rozdrabniaczu lub młynku i mielimy na drobno.

Krok 3

Mieszamy kaszę z pulpą warzywną i zmielonymi ziarnami. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Klopsiki najłatwiej formować zwilżonymi rękoma lub w silikonowych rękawiczkach.

Krok 4

Nabieramy łyżką masę i formujemy kulki o średnicy około 5 cm. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×