Kremowa Zupa Pomidorowa ze Szpinakiem i Tortellini
Składniki
- 400 ml bulion lub woda
- 1 puszka pomidory krojone
- 60 g jogurt grecki
- 0.5 łyżeczki bazylia
- 0.5 łyżeczki oregano
- wg uznania chili
- 125 g szpinak
- 80 g serek ricotta
- do smaku pieprz czarny i gałka muszkatołowa
- 160 g mąka pszenna
- 1 szt jajka
- 15-20 ml ciepła woda
- 1 łyżeczka oliwa
- szczypta sól
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania tortellini (możecie użyć gotowego). Składniki na ciasto zagniatamy ręką i rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy kwadraty (8 dużych lub więcej mniejszych).
Krok 2
Na każdy kawałek nakładamy odrobinę farszu i zawijamy (składamy kwadrat na trójkąt, a następnie zawijamy od podstawy i zlepiamy końce). Gotowe tortellini gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minut.
Krok 3
W garnku łączymy wszystkie składniki na zupę i gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z tortellini.