Krewetki tygrysie w sosie teryiaki
Składniki
- 40 dkg krewetek dużch
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka kiełków fasoli ming
- 1 skórka z limonki
- 7 łyżek sosu teriyaki
- 0.5 szklanki wody
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka prażonego sezamu
Przygotowanie:
Krok 1
Krewetki (kupiłam mrożone, wcześniej gotowane) obieramy i dokładnie oczyszczamy (najpierw urywamy głowę, potem zaczynając od "łapek" zdejmujemy pancerz, urywamy ogonek i na końcu nacinając oczyszczamy z jelita).
Krok 2
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, pora kroimy w paseczki, cebulę i czosnek drobno siekamy i wszystko smażymy na niewielkiej ilości oleju około 15-20 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy sos teriyaki, pół szklanki wody, kiełki fasoli mung, skórkę tartą z limonki i imbir; gotujemy całość około 10 minut, a następnie dorzucamy obrane krewetki.
Krok 3
Krewetki gotujemy w sosie tylko chwilę,
około 3 minut. Jeśli użyliśmy krewetki surowe, wówczas gotujemy/ smażymy je około 10 minut.
Sos mamy gotowy; polewamy nim w międzyczasie przygotowany makaron (u mnie oryginalny chiński makaron MIE) .
Danie posypujemy prażonym sezamem. Pycha!