Kulebiak

Dodany przez: anemon (więcej moich przepisów)

Jak w wielu rodzinach mających swoje korzenie na Kresach Wschodnich, tak i w mojej tradycje kuchni tamtego regionu są ciągle żywe i kultywowane przez wciąż nowe pokolenia.
Obejrzane: 1198
Porcje: 30
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

CIASTO:

  • 600 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 350 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g grzybów suszonych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • do smaku pieprz
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Grzyby wypłukać i namoczyć na noc w przegotowanej wodzie.

Krok 2

Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 4

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: kapustę posiekać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem kminku.

Krok 5

Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć drobno pokroić.

Krok 6

Jeśli z kapusty nie wygotowała się całkowicie woda, to kapustę również dokładnie odcisnąć z jej nadmiaru.

Krok 7

Na oleju usmażyć drobno posiekane cebule, dodać pokrojone grzyby i przeciśnięty czosnek, razem chwilę smażyć, często mieszając. Całość dodać do kapusty, doprawić sporą ilością pieprzu, majerankiem, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Krok 8

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.

Krok 9

Ciasto rozwałkować na prostokąt 36 x 20 cm, rozsmarować przestudzony farsz i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 36 x 8 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 10

Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 50 minut.

Krok 11

Podawać lekko przestudzony i pokrojony w grube plastry do czerwonego barszczu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×