Kulebiak
Składniki
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej
- 35 g drożdży
- 350 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
FARSZ:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 100 g grzybów suszonych
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- do smaku pieprz
- 1 łyżeczka kminku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby wypłukać i namoczyć na noc w przegotowanej wodzie.
Krok 2
Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: kapustę posiekać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem kminku.
Krok 5
Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć drobno pokroić.
Krok 6
Jeśli z kapusty nie wygotowała się całkowicie woda, to kapustę również dokładnie odcisnąć z jej nadmiaru.
Krok 7
Na oleju usmażyć drobno posiekane cebule, dodać pokrojone grzyby i przeciśnięty czosnek, razem chwilę smażyć, często mieszając. Całość dodać do kapusty, doprawić sporą ilością pieprzu, majerankiem, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Krok 8
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
Krok 9
Ciasto rozwałkować na prostokąt 36 x 20 cm, rozsmarować przestudzony farsz i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 36 x 8 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 10
Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 50 minut.
Krok 11
Podawać lekko przestudzony i pokrojony w grube plastry do czerwonego barszczu.