Kurczak po indyjsku
Składniki
- 600 g piersi kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 2 papryczki chili
- imbir
- cebula
- 3 łyżki miodu
- 7 łyżek sosu chili
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki curry
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 100 ml wody
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Czosnek, papryczkę chili i 8 cm świeżego imbiru drobno siekamy. Kurczaka kroimy w kostkę. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i lekko podsmażamy przygotowane warzywa. Dodajemy kurczaka i smażymy wszystko razem około 5 minut. W tym czasie kroimy cebulę w piórka i dodajemy ją do kurczaka.
Krok 2
Całość smażymy około 1-2 minuty, aż cebulka zmięknie. Dodajemy przyprawy: mieloną, słodką paprykę, curry i cynamon. Mieszamy i dalej podsmażamy. Po chwili dodajemy miód i słodko-pikantny sos chili. Gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy wodę, aby rozrzedzić sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy całość jeszcze przez około 3-4 minuty, aż smaki się połączą. Danie podajemy z białym ryżem posypane obficie świeżą kolendrą.
* użyłam curry medium