Kurczak teriyaki
Składniki
- 0.5 kg filetu z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka suszonej ostrej papryczki chili peperoncini
- sól do smkau
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0.5 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min.
Krok 2
Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.