Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem

Dodany przez: karmelowy.pl (więcej moich przepisów)

przepis na przepyszne udka z kurczaka w glazurze w stylu azjatyckim z dodatkiem ciemnego piwa. Mięso jest przez noc peklowane w słonej mieszance z piwem, dzięki czemu nabiera delikatności, charakterystycznego smaku i aromatu.
Obejrzane: 920
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Składniki na solankę:

  • 3 łyżki soli
  • 3 szklanki wody
  • 350 ml ciemnego piwa
  • 4 udka z kurczaka

Składniki na glazurę:

  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1/3 szklanek mirinu
  • 0.25 szklanki sosu sojowego
  • 0.5 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki miodu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W małym garnku wymieszaj wodę z solą i postaw go na średnim ogniu. Mieszaj zawartość tylko do rozpuszczenia się soli, po czym wlej piwo. Odstaw do schłodzenia przynajmniej do temperatury pokojowej.

Krok 2

W dużej misce umieść kurczaka, zalej go solanką i przykryj luźno folią. Włóż do lodówki na min. 3 godziny, jednak nie dłużej niż na 24 godziny.

Krok 3

Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Wyłóż blaszkę do pieczenia (najlepiej z rusztem) folią aluminiową.

Krok 4

W małym rondlu wymieszaj trzepaczką piwo, mirin, sos sojowy, chilli, skrobię kukurydzianą i miód. Posta go na dużym ogniu, a jak zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, aż lekko zgęstnieje do konsystencji syropu około 5 minut .

Krok 5

Wyjmij kurczaka z solanki, dokładnie go umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść kurczaka na ruszcie i wysmaruj glazurą.

Krok 6

Wstaw do piekarnika na 45 do 55 minut, smarując kurczaka glazurą co 10-15 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×