kurczę pieczone faszerowane kaszą jęczmienną

Dodany przez: justa (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 392
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

KURCZĘ

  • 1800 g młodego kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szt liścia laurowego
  • 7 szt ziela angielskiego
  • 2-3 łyżek oliwy

FARSZ

  • 0.67 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 szt papryki czerwonej
  • 1 szt cebuli
  • 1 szt papryki białej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 pęczek natki
  • 2 łyżki oliwy
  • papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

FARSZ

Grzyby zalewam na noc wodą.

Kaszę opłukuję. Grzyby siekam, dodaję do kaszy. Zalewam wodą z namaczania, uzupełniam zimną kranówką. Solę. Gotuję kaszę do miękkości. Studzę.

Cebulę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, smażę cebulę do zeszklenia. Mieszam z kaszą.

Paprykę kroję w kostkę. Natkę siekam. Dodaję wszystko do kaszy. Wyciskam czosnek. Przyprawiam. Mieszam. Odstawiam na bok.

Krok 2

KURCZAK

Kurczaka dokładnie myję i suszę. Przygotowuję marynatę z oliwy i przypraw. Dokładnie smaruję kurczaka. Odstawiam na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Kurczaka wypełniam farszem /dość sporo zostało, ale po prostu podgrzałam i dodałam do obiadu/. Zaszywam nitką w okolicach kuperka, żeby farsz nie wypłynął. Dodatkowo związuję nogi.
Przyprawionego i nafaszerowanego ptaka umieszczam w worku do pieczenia.

Piekę 35 minut z jednej strony.
Po upływie tego czasu obracam kurczaka /cycem do góry/ i piekę jeszcze około 25 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
Po tym czasie rozcinam worek do pieczenia i piekę na termoobiegu po 10 minut z każdej strony.
Jak już wcześniej wspomniałam okazało się to trochę za krótko więc warto piec 10-15 minut dłużej. No chyba, że kura jest mniejsza.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×