Lasagne z chorizo
Składniki
- makaron lasagne
- 10 dkg sera Lazur niebieskiego
- 15 dkg sera Gorgonzola zielonego
- 15 dkg sera pleśniowego koziego
- 10 dkg sera pleśniowego z orzechami włoskimi
- 50 ml mleka
- 20 dkg chorizo
- 15 dkg pieczarek
- 4 łodygi selera
- 4 cebule szalotki
- 200 ml pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 12 listków bazylii
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Sery rozpuszczaj powoli w rondelku, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Na koniec dolej mleko i połącz całość. W drugim rondelku podgrzej pomidorki koktajlowe wraz z zalewą. Zmiksuj i dodaj porwane listki bazylii.
Krok 2
Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż chorizo (wcześniej pokrojone w kostkę) z pieprzem. Dodaj posiekane szalotki i smaż około 5 minut. Obierz i pokrój w drobną kostkę pieczarki. Dodaj do nich łyżkę masła i dorzuć do smażonych szarlotek. Mieszaj i smaż kolejne 5 minut. Dopraw całość pieprzem. Nie sól, bo sery pleśniowe są dostatecznie słone. Dodaj obrany i pokrojony w kostkę seler naciowy i smaż ostatnie 3 minuty.
Krok 3
W naczyniu do zapiekania rozsmaruj łyżkę passaty z pomidorków koktajlowych. Połóż płat lasagne, na nim porcję sosu serowego (tak, aby pokryć dobrze cały płat, ale nie grubą warstwą), porcję farszu z patelni i kolejny płat. Powtórz tę czynność, aż do końca naczynia. Na górze polej sos serowy tak, aby dobrze pokryj płaty makaronu. Na górze połóż jeszcze porcję passaty.
Krok 4
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 20 minut. Zdejmij folię i piecz lasagne jeszcze 5 - 10 minut. Podawaj gorące. Smacznego.