Leniwe z sosem rabarbarowym
Składniki
Składniki na leniwe
- 0.5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0.25 kg półtłustego twarogu
- 2 szt jaja
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki pszennej
Składniki na sos rabarbarowy
- 200 g rabarbaru (waga po obraniu)
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotowane zimne ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać niecałą szklankę mąki, jaja, sól i cynamon. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki, tak by ciasto dobrze się formowało. Gotowe ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Uformować wałek, który lekko rozpłaszczyć i ciąć na skos.
Krok 2
W dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Leniwe wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 3-5 minut. Po tym czasie pierożki wyciągamy na talerze.
Jeśli podajemy je od razu, wykładamy na talerz, jeśli nie to włożyć do miseczki i przelać masłem, by się nie posklejały.
Krok 3
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm plastry. Wsypujemy do garnczka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut by rabarbar puścił sok. Kiedy puści sok, ustawiamy garnczek na małym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Po ok 10-15 minutach, gdy cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać i polać ciepłe leniwe. Smacznego :)