Letnie risotto z truskawkami i kawą
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 200 ml półwytrawnego, białego wina
- 400 ml bulionu
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 szczpyta kawy mielonej
- 1 szczpyta soli i pieprzu
- 1 garść parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1 garść truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na średnim ogniu, cebula musi się zeszklić, nie zbrązowieć. Dodaj ryż i mieszaj przez ok minutę, aż zacznie się robić przeźroczysty.
Krok 2
2. Teraz wlej wino – pamiętaj, aby nie było zimne, bo zahartujesz ryż i będzie twardy! Poczekaj, aż wyparuje alkohol. Teraz dodawaj po jednym czerpaku gotującego się nadal bulionu (nie zimnego). Cały czas mieszaj i powoli dodawaj kolejne czerpaki bulionu, aż ryż zmięknie.
Krok 3
3. Teraz najlepsza część :) Pokrój truskawki na ćwiartki i dodaj je do cały czas gotującego się risotto. Delikatnie mieszaj. Zetrzyj parmezan i dodaj masło. Na sam koniec sprawdź czy konsystencja jest nadal ryż i tak wchłonie nadmiar wilgocią, a ty unikniesz zbyt gęstego dania.
Krok 4
4. Na dno talerza wsyp szczyptę kawy mielonej, następnie risotto, odrobina parmezanu, skrop octem balsamicznym i odrobiną oliwy. A teraz najprzyjemniejsza część – zajadaj się i daj znać jak smakowało!