Łódki z bakłarzana faszerowane wieprzowiną i mozarellą

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Bakłażan sam w sobie nie ma żadnego wyraźnego smaku, ale jest świetny jako dodatek do dań lub zapieczony z czymś w środku. Wystarczy dobra kompozycja składników i możemy przygotować świetną przystawkę lub danie główne. Dzisiaj propozycja bakłażana z farszem wieprzowym i mozzarellą. Na prawdę warto spróbować.
Obejrzane: 1007
Porcje: 1
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • łyżeczka kuminu
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • świeże zioła (bazylia i oregano)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka. Połówki bakłażanów od wewnątrz dobrze solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy bez tłuszczu (najlepiej na patelni grillowej) około 5 minut od wewnętrznej strony.

Krok 2

Miąższ który wyjęliśmy ze środka naszego bakłażana kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Dodajemy 3 posiekane ząbki czosnku, wieprzowinę i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy 5 minut. Dodajemy zmielony w moździerzu (lub posiekany nożem) kumin, słodką paprykę i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko gotujemy 5 minut doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy ogień, dodajemy do farszu 3/4 startej mozzarelli, mieszamy i faszerujemy dwie połówki bakłażana.

Krok 3

Nafaszerowane bakłażany wkładamy na blachę, posypujemy resztą mozzarelli i skrapiamy oliwą z oliwek.

Krok 4

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.

Krok 5

Posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami i orzechami włoskimi oraz skrapiamy oliwą z oliwek.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×