Łosoś w porach
Składniki
- 500 g łososia
- 2 łyżki masła klarowanego
- por
- pietruszka
- sól
- pieprz czarny
- natka pietruszki
- 0.25 cytryny
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- żółtko
- płatki papryki
Przygotowanie:
Krok 1
Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Por nacinamy na krzyż ale nie do końca. Dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką, aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz suszoną natką pietruszki.
Krok 2
Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni, aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszką. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki (lub makiem, siemieniem lnianym itp.). Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta.