Łosoś w porach

Dodany przez: klorus (więcej moich przepisów)

Łosoś w porach - danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jest świetne na przyjęcia dla gości lub też jako potrawa wigilijna. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym łososiem, a nuta cytrusowa świetnie przełamuje całe danie. Łosoś w porach wygląda bardzo wykwintnie.
Obejrzane: 6182
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 500 g łososia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • por
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • 0.25 cytryny
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • żółtko
  • płatki papryki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Por nacinamy na krzyż ale nie do końca. Dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką, aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz suszoną natką pietruszki.

Krok 2

Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni, aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszką. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki (lub makiem, siemieniem lnianym itp.). Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×