Makaron chow mein z krewetkami i szpinakiem

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Czasami po zrobieniu potrawy zostaje mi w domu jakiś składnik i myślę, co z niego przyrządzić. Potem okazuje się, że tak powymyślałam, że 3 razy tyle innych składników trzeba dokupić ;) Tak było tym razem. W lodówce miałam szpinak, papryczkę chili i śmietankę. Nie mogło się to zmarnować, więc postanowiłam udać się na zakupy i przygotować obiad. Najważniejsze rzeczy, które nabyłam to krewetki i orientalne przyprawy. Mimo sceptycyzmu mojego męża, który uważał, że zamiast wykorzystać resztki dokupuję mnóstwo nowych składników, okazało się, że nawet nocne godziny nie stanowiły dla niego bariery, żeby nie odgrzać sobie makaronu ;) Myślę, że teraz nie będzie protestował przed moimi wymyślnymi spożywczymi zakupami ;) Przepis na makaron chow mein z krewetkami i szpinakiem
Obejrzane: 1740
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 250 g makaronu chow mein
  • 225 g krewetek
  • 0.5 szklanki śmietanki 30%
  • garść groszku cukrowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 papryczki chili (bez pestek)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka kolendry (użyłam liofilizowanej)
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (użyłam liofilizowanej)
  • 2-3 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Papryczkę, natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy. Groszek myjemy i docinamy końce. Krewetki przepłukujemy wodą, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i lekko solimy. Szpinak myjemy i grubo tniemy.

Masło rozpuszczamy na dużej patelni. Podsmażamy na nim pietruszkę, papryczkę i czosnek. Mieszając cały czas, po około minucie dorzucamy groszek cukrowy. Po około 2-3 minutach dodajemy szpinak i trochę solimy. Mieszamy. Gdy szpinak puści wodę dodajemy pozostały sok z cytryny, sos sojowy oraz kolendrę z trawą cytrynową. Dodajemy krewetki i mieszamy. Po około 3-4 minutach dolewamy śmietankę. Ponownie mieszamy, aby składniki się połączyły. Pieprzymy do smaku.

W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.

Miękki makaron dodajemy do patelni ze szpinakiem i krewetkami. Mieszamy dokładnie, żeby makaron obtoczył się w sosie.

Smacznego!

Krok 2

Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×