Makaron chow mein z krewetkami i szpinakiem
Składniki
- 250 g makaronu chow mein
- 225 g krewetek
- 0.5 szklanki śmietanki 30%
- garść groszku cukrowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 papryczki chili (bez pestek)
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka kolendry (użyłam liofilizowanej)
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej (użyłam liofilizowanej)
- 2-3 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Papryczkę, natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy. Groszek myjemy i docinamy końce. Krewetki przepłukujemy wodą, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i lekko solimy. Szpinak myjemy i grubo tniemy.
Masło rozpuszczamy na dużej patelni. Podsmażamy na nim pietruszkę, papryczkę i czosnek. Mieszając cały czas, po około minucie dorzucamy groszek cukrowy. Po około 2-3 minutach dodajemy szpinak i trochę solimy. Mieszamy. Gdy szpinak puści wodę dodajemy pozostały sok z cytryny, sos sojowy oraz kolendrę z trawą cytrynową. Dodajemy krewetki i mieszamy. Po około 3-4 minutach dolewamy śmietankę. Ponownie mieszamy, aby składniki się połączyły. Pieprzymy do smaku.
W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
Miękki makaron dodajemy do patelni ze szpinakiem i krewetkami. Mieszamy dokładnie, żeby makaron obtoczył się w sosie.
Smacznego!
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)