Makaron pełnoziarnisty z domowym pesto z rukoli i mozarellą
Składniki
Domowe pesto z rukoli
- 400 g świeżej rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 garść prażonych orzechów włoskich
- 200 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu winnego z jabłek
- 0.5 cytryny (sok)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Makaron + mozarella
- 300 g makaronu z pełnego ziarna
- 1 opakowanie mini kulek mozarella
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki pesto miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 2
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (na 100g makaronu 1 litr wody) - czas wg zaleceń producenta.
Makaron łączymy z pesto, wrzucamy małe kuleczki sera mozzarella i chwilę razem podgrzewamy.
Pycha! :)