Makaron z kurczakiem i boczniakami

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Makaron z kurczakiem i boczniakami szybki w przygotowaniu, idealny posiłek w ciągu tygodnia. Ciekawy przepis na makaron z kurczakiem.
Obejrzane: 2724
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 80 dkg piersi z kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w większą kostkę
  • 30 dkg boczniaków pokrojonych w paseczki
  • 2 szt cebule szalotki posiekane
  • 4 szt łodygi selera naciowego pozbawionego włókien i pokrojonego w plasterki
  • 30 dkg francuskiego miękkiego sera Camembert
  • 3 szt posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • masło klarowane do smażenia
  • 400 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek z truflami
  • 6 szt gałązek tymianku cytrynowego
  • 100 g orzechów laskowych utłuczonych lekko w moździerzu i uprażonych na suchej patelni
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kawałki kurczaka włóż do miski. Dodaj czosnek, gałązki tymianku, około 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na noc.

Krok 2

Wyjmij kurczaka z lodówki 30 minut przed smażeniem, aby doszedł do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Z marynaty kurczaka wyjmij gałązki tymianku i smaż kurczaka, aż będzie jędrny, około 8 minut, mieszając cały czas.

Krok 3

Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj szalotkę, czosnek i seler naciowy. Smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj boczniaki i smaż 5 minut. Dodaj ser Camembert i mieszaj sos, aż ser się rozpuści.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Do patelni z warzywami i serem dołóż kurczaka i śmietanę. Wymieszaj wszytko dokładnie. Przełóż makaron prosto z wody i wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Raz jeszcze całość wymieszaj dokładnie. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Makaron z kurczakiem podawaj od razu posypany uprażonymi orzechami laskowymi.

Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×