Mięsne BURRITO
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 6 ząbków Czosnku
- 400 g Pomidorów krojonych w puszce np. Pudliszki
- 6 łyżek Ajwaru łagodnego
- 400 g Fasoli czerwonej
- 200 g Cebuli białej lub dymki
- 2 g pieprzu cayenne
- Soli
- Biały mielony pieprz
- 2 Limonki, aby uzyskać charakterystyczny smak
- 3 łyżeczki Cukru
- 4 Płaty tortilli pszennej
Przygotowanie:
Krok 1
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy 2 posiekane ząbki czosnku i 500 g mięsa mielonego. Doprawiamy mięso białym zmielonym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne. Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, następnie przekładamy mięso do osobnej miski.
Krok 2
2. Na rozgrzanej patelni, 2 posiekane ząbki czosnku smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą(jest to celowy zabieg, aby nie przypalić cebuli i czosnku smażąc razem z mięsem). Gdy cebula dobrze się przesmaży, całość zalewamy pokrojonymi pomidorami wraz z sokiem, (aby wydobyć więcej aromatu) i dolewamy 150 ml wody. Dodajemy także biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, szczyptę soli i 3 łyżeczki cukru oraz sok z 1 limonki, który doda charakterystycznego aromatu i świeżości. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty).
Krok 3
3. Do sosu dodajemy usmażone mięso, fasolę czerwoną, drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 6 łyżeczek pikantnego ajwaru i sok z 1/2 limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze przez chwilę.
Krok 4
4. Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej 20-30 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i zajadamy się przepysznym burrito