Migas pomidorowo – kolendrowe

Dodany przez: Luzomania (więcej moich przepisów)

Portugalska kuchnia cechuje się prostotą. Prezentowany przepis pochodzi z najbiedniejszego regionu tego kraju - Alentejo. Nie pozwalano tam zmarnować się nawet jednej okruszynie chleba ... Zobaczcie, co można wyczarować z resztek czerstwego chleba, który nam zostanie! Takie chlebowe puree, podane może być w daniu głównym (zamiast ziemniaków czy ryżu), bądź stanowić małą przekąskę, tak jak ma to miejsce w przypadku tego przepisu. Na zdjęciach wersja papryka faszerowana migas.
Obejrzane: 1153
Porcje: 3
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • pół czerstwego chleba typu baltonowski lub ciemnego chleba żytniego
  • 5 dkg bekonu lub chourico (opcjonalnie)
  • 1 -2 ząbki czosnku (wedle uznania/smaku)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pęczek kolendry
  • 1 - 2 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Czerstwy chleb kroimy na małe kawałki. W oryginalnym przepisie używany jest wiejski, biały chleb, ja jednak eksperymentowałem z naszym żytnim, ciemnym chlebem i uważam, że również doskonale nadaje się do tego celu.

Krok 2

Pokrojony chleb wrzucamy do gotującej się i posolonej wody i zostawiamy aby ją wchłonął. Po kilkunastu minutach odciskamy chleb z nadmiaru wody i odkładamy na bok.

Krok 3

W tym czasie na oliwie podsmażamy, pokrojony drobno czosnek, cebulę i bekon lub chourico (o ile zdecydujemy się go użyć). Po chwili wkładamy drobno posiekane pomidory i dusimy je, aż do utworzy nam się sos.

Krok 4

Do sosu dodajemy odsączony chleb. Dodajemy do niego drobno pokrojoną kolendrę i energicznie mieszając, czekamy aż cały sos połączy się dokładnie z chlebem. Doprawiamy solą, pieprzem. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać ostry portugalski sos piri - piri.

Krok 5

Nakładamy powstałą masę chlebową na talerz, na którym podajemy główne danie. Ja jednak zrobiłem z niej przekąskę, wkładając migas do uprzednio podsmażonych na patelni małych, wydrążonych i przekrojonych na pół papryczek.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×