Migas pomidorowo – kolendrowe
Składniki
- pół czerstwego chleba typu baltonowski lub ciemnego chleba żytniego
- 5 dkg bekonu lub chourico (opcjonalnie)
- 1 -2 ząbki czosnku (wedle uznania/smaku)
- oliwa z oliwek do smażenia
- pęczek kolendry
- 1 - 2 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
Przygotowanie:
Krok 1
Czerstwy chleb kroimy na małe kawałki. W oryginalnym przepisie używany jest wiejski, biały chleb, ja jednak eksperymentowałem z naszym żytnim, ciemnym chlebem i uważam, że również doskonale nadaje się do tego celu.
Krok 2
Pokrojony chleb wrzucamy do gotującej się i posolonej wody i zostawiamy aby ją wchłonął. Po kilkunastu minutach odciskamy chleb z nadmiaru wody i odkładamy na bok.
Krok 3
W tym czasie na oliwie podsmażamy, pokrojony drobno czosnek, cebulę i bekon lub chourico (o ile zdecydujemy się go użyć). Po chwili wkładamy drobno posiekane pomidory i dusimy je, aż do utworzy nam się sos.
Krok 4
Do sosu dodajemy odsączony chleb. Dodajemy do niego drobno pokrojoną kolendrę i energicznie mieszając, czekamy aż cały sos połączy się dokładnie z chlebem. Doprawiamy solą, pieprzem. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać ostry portugalski sos piri - piri.
Krok 5
Nakładamy powstałą masę chlebową na talerz, na którym podajemy główne danie. Ja jednak zrobiłem z niej przekąskę, wkładając migas do uprzednio podsmażonych na patelni małych, wydrążonych i przekrojonych na pół papryczek.