Najlepsza różowa pierś z kaczki na sezonowych warzywach w lekkim pomarańczowym dressingu

Dodany przez: Piotr Szczęsny (więcej moich przepisów)

Odkąd pierwszy raz zrobiłem mojej Mamie tę kaczkę, od tej pory jadamy ją w moim rodzinnym domu tylko w ten sposób – różową z chrupiącą skórką. Nie bójcie się krwi, jej tam poprostu nie ma! To danie jest naprawdę proste. Rozkładając sobie pracę na kilka etapów możecie podać wszystko na stół bardzo szybko, bez strachu że coś będzie zimne.
Obejrzane: 2800
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 50 g polenty
  • 2 szalotki (pokrojone w drobną kostkę)
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 20 g parmezanu dobrej jakości
  • 2 piersi z kaczki
  • 50 ml oliwy Extra Virgine
  • sok z 1/2 Pomarańczy
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 5 szparagów zielonych
  • 3-4 młode marchewki
  • sól
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

POLENTA
Włóż do rondelka masło, dodaj szalotkę, czosnek, tymianek i duś przez około 5minut. Wsyp polentę, sól i pieprz, zamieszaj kilka razy. Daj się kaszy trochę podprażyć – tak jak przy robieniu Risotto. Dodaj jeszcze odrobinę masła, po czym dolej ½ szklanki wody, cały czas mieszając. Mieszaj kaszę aż zaabsorbuję wodę, upewnij się że polenta nie jest twarda i nie ma grudek, jeśli jest dodaj resztę wody. Wlej śmietanę i zetrzyj porządny kawałek parmezanu – im więcej tym twoja polenta będzie lepsza. Gotuj na małym ogniu przez 15minut, dopóki nie osiągniesz gładkiej, aksamitnej masy. Przełóż polentę na folię spożywczą i wstaw do lodówki żeby ostygła.

Krok 2

WARZYWA
Warzyw nie myj i nie obieraj. Z marchewek odkrój nać, zostawiając mały zielony kawałek. Oderwij zdrewniałe końce szparagów, łamiąc je jak patyczki (końcówki same się złamią w odpowiednim miejscu) i obierz z listków do samego kwiatu. W średnim garnku zagotuj osoloną wodę. Najpierw dodaj marchewki, gotuj 3min, po czym wrzuć szparagi i gotuj kolejne 3-5min. Przecedź warzywa i szybko zahartuj je w zimnej wodzie. Z marchewek ściągnij skórkę, przeciągając palcami w dół.

Krok 3

KACZKA
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wlej łyżkę oleju na patelnię i dobrze ją rozgrzej. Usuń ręcznikiem papierowym z kaczki nadmiar soli i wody. Natnij delikatnie skórkę w kratkę. Dopraw kaczkę solą i pierzem. Jak patelnia będzie dobrze rozgrzana połóż pierś skórą do dołu. Smaż do czasu aż skórka będzie złocisto-brązowa. Przewróć ją na drugą stronę i smaż kolejne 5minut. Włóż kaczkę do piekarnika i piecz 5-7minut (w zależności od wielkości).

Krok 4

POLENTA
Z polenty za pomocą kieliszka do szampana wytnij kółka, lub pokrój w kostkę 2x2cm. Przełóż kółka na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5min.

Krok 5

POMARAŃCZOWY DRESSING
Do miseczki wlej wszystkie składniki dressingu ( oliwa 20ml, sok z 1/2 pomarańczy, ocet balsamiczny 20ml) i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

KACZKA
Wyjmij kaczę z piekarnika. Odłóż na bok żeby odpoczęła 5minut

Krok 7

WARZYWA
Rozgrzej na patelni solidną łyżkę masła. Wrzuć warzywa, posól, popieprz i zamieszaj kilka razy energicznie. Zdejmij po 2minutach.

Krok 8

PODANIE
Rozłóż polentę na talerzu. Na niej ułóż warzywa. Kaczkę pokrój w plastry pod lekkim kątem i ułóż na warzywach. Polej lekkim pomarańczowym dressingiem. Możesz też dodać podsmażone na suchej patelni - cząstki pomarańczy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×