Naleśniki z białą czekoladą i sosem pomarańczowym
Składniki
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- 2 opakowania białej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 1/2 łyżek żelatyny
- 2 szt pomarańczy
- 2 łyżki masła
- 150-200 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wsyp mąkę dodaj jajko, wiórki, cukier i mleko i wymieszaj na gładką masę naleśnikową.
Smaż naleśniki na patelni z dodatkiem oleju.
Krok 2
W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj połamaną czekoladę i rozpuść.
Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Wymieszaj, ostudź i nałóż na naleśniki.
Złóż w kwadraty.
Krok 3
Obierz pomarańcze i wytnij cząstki bez skórek.
Na patelni rozpuść cukier na karmel - dodaj pomarańcze i sok pomarańczowy.
Gotuj aż zgęstnieje.
Dodaj masło.
Połóż naleśniki na patelni i podgrzej z obu stron.