Naleśniki

Dodany przez: Pipi & có (więcej moich przepisów)

Naleśniki
Naleśniki, tak naprawdę nigdy nie wiem ile ich jest... moje dzieci zjadają gorące naleśniki, zsunięte z patelni. Zajadają się nimi bez opamiętania. Więc jeśli ktoś chce wiedzieć ile z przepisu wychodzi naleśników? Odpowiedź jest jedna, niezależnie od tego czy są robione z porcji podwójnej czy potrójnej): ZA MAŁO. I jakoś nigdy nie zostają na następny dzień.... Ubić jajka z cukrem, solą na puszystą masę. Dodać mleko, powoli dodawać mąkę - ja czekam aż wmiesza się poprzednia łyżka, i wtedy dodaję następną. Dodać wodę mineralną i olej. Odstawić gotowe ciasto na nie mniej niż 15 min. Jest to czas kiedy mąka napęcznieje i ciasto gęstnieje. Na patelni (najlepiej naleśnikowej, takiej która ma niski rancik) kapnąć dosłownie kropelkę oleju. Zwykle po użyciu myjemy dokładnie patelnie (również te teflonowe detergentami), a ta kropelka rozprowadzona po powierzchni przed pierwszym naleśnikiem powinna być jako warstwa ochronna, aby ciasto nie przywierało do powierzchni. Rozprowadzamy ciasto okrężnymi ruchami jak najcieniej po powierzchni i smażymy po obu stronach. Pierwsza strona jest gotowa, kiedy na brzegu ciasta pojawia się złotawy kolor. W wersji na słodko 1-2 łyżki cukru.
Obejrzane: 32921
Porcje: 3
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ubić jajka z cukrem, solą na puszystą masę. Dodać mleko, powoli dodawać mąkę - ja czekam aż wmiesza się poprzednia łyżka, i wtedy dodaję następną. Dodać wodę mineralną i olej.
Odstawić gotowe ciasto na nie mniej niż 15 min. Jest to czas kiedy mąka napęcznieje i ciasto gęstnieje.

Krok 2

Na patelni (najlepiej naleśnikowej, takiej która ma niski rancik) kapnąć dosłownie kropelkę oleju. Zwykle po użyciu myjemy dokładnie patelnie (również te teflonowe detergentami), a ta kropelka rozprowadzona po powierzchni przed pierwszym naleśnikiem powinna być jako warstwa ochronna, aby ciasto nie przywierało do powierzchni.
Rozprowadzamy ciasto okrężnymi ruchami jak najcieniej po powierzchni i smażymy po obu stronach.
Pierwsza strona jest gotowa, kiedy na brzegu ciasta pojawia się złotawy kolor.

Krok 3

W wersji na słodko 1-2 łyżki cukru

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×