Niemieckie pierożki Maultaschen

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Maultaschen to pierogi przypominające kształtem włoskie ravioli, ale są od nich dużo większe.
Nadziewa się je farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Jest to bardzo popularne danie niemieckie. Podawane są w rosole albo podsmażone na patelni z cebulą i jajkami. Zapraszam na moją propozycję Maultaschen. Mięso mielone usmaż na oliwie. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Boczek usmaż do chrupkości, cebulę aby nabrała złotego koloru. Na oliwie krótko podsmaż czosnek i dodaj szpinak. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszaj dokładnie i podsmaż, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Gdy wystygnie, posiekaj go delikatnie. Zmieszaj razem mięso, boczek, cebulę i szpinak. Ewentualnie dopraw do smaku. Dodaj sól do mąki. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Zagniataj ciasto i stopniowo dolewaj wodę, tyle ile potrzeba, aby łatwo się wyrabiało. Ugnieć ciasto, aby było zwarte i gładkie. Rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty o wymiarach 10 cm x 10 cm. Na każdym kwadracie układaj po łyżeczce farszu. Zagniataj na kształt prostokąta. W dużym garnku zagotuj wodę i posól. Gotuj pierożki Maultaschen - 2 -3 minuty od wypłynięcia.  
Obejrzane: 21058
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

na ciasto

  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki typ 550
  • 0.5 szklanki ciepłej wody
  • 0.5 łyżki soli

nadzienie i sos

  • 40 dkg mięsa mielonego (np. golonka wołowa)
  • 25 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 45 dkg świeżego szpinaku pozbawionego łodyg, wypłukanego i osuszonego
  • 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 50 dkg świeżych oczyszczonych kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 pęczek posiekanego szczypioru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso mielone usmaż na oliwie. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Boczek usmaż do chrupkości, cebulę aby nabrała złotego koloru.
Na oliwie krótko podsmaż czosnek i dodaj szpinak. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszaj dokładnie i podsmaż, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Gdy wystygnie, posiekaj go delikatnie.
Zmieszaj razem mięso, boczek, cebulę i szpinak. Ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 2

Dodaj sól do mąki. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Zagniataj ciasto i stopniowo dolewaj wodę, tyle ile potrzeba, aby łatwo się wyrabiało. Ugnieć ciasto, aby było zwarte i gładkie.
Rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty o wymiarach 10 cm x 10 cm.
Na każdym kwadracie układaj po łyżeczce farszu. Zagniataj na kształt prostokąta.
W dużym garnku zagotuj wodę i posól. Gotuj pierożki - 2 -3 minuty od wypłynięcia.

Krok 3

W międzyczasie na oliwie usmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kurki, sól i pieprz. Smaż około 5 minut na dość wysokim ogniu często mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i zamieszaj. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
Na gotowe pierożki nałóż porcję kurek i posyp szczypiorem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×