Niemieckie pierożki Maultaschen
Składniki
na ciasto
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki typ 550
- 0.5 szklanki ciepłej wody
- 0.5 łyżki soli
nadzienie i sos
- 40 dkg mięsa mielonego (np. golonka wołowa)
- 25 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 45 dkg świeżego szpinaku pozbawionego łodyg, wypłukanego i osuszonego
- 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 50 dkg świeżych oczyszczonych kurek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 250 ml śmietany 18%
- 1 pęczek posiekanego szczypioru
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso mielone usmaż na oliwie. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Boczek usmaż do chrupkości, cebulę aby nabrała złotego koloru.
Na oliwie krótko podsmaż czosnek i dodaj szpinak. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zamieszaj dokładnie i podsmaż, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Gdy wystygnie, posiekaj go delikatnie.
Zmieszaj razem mięso, boczek, cebulę i szpinak. Ewentualnie dopraw do smaku.
Krok 2
Dodaj sól do mąki. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Zagniataj ciasto i stopniowo dolewaj wodę, tyle ile potrzeba, aby łatwo się wyrabiało. Ugnieć ciasto, aby było zwarte i gładkie.
Rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty o wymiarach 10 cm x 10 cm.
Na każdym kwadracie układaj po łyżeczce farszu. Zagniataj na kształt prostokąta.
W dużym garnku zagotuj wodę i posól. Gotuj pierożki - 2 -3 minuty od wypłynięcia.
Krok 3
W międzyczasie na oliwie usmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kurki, sól i pieprz. Smaż około 5 minut na dość wysokim ogniu często mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i zamieszaj. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
Na gotowe pierożki nałóż porcję kurek i posyp szczypiorem.