PAELLOTTO KOKOSOWO-KREWETKOWE

Dodany przez: Basia Ska (więcej moich przepisów)

ze szparagami, jarmużem, szafranem, kiełbasą i pomidorami - proste danie jednogarnkowe dla całej rodziny Paella to klasyk kuchni hiszpańskiej, które kocham miłością bezgraniczną i zachłanną ;-) To samo dotyczy włoskiego risotto. Jako, że obowiązkowym składnikiem obu dań jest ryż, połączyłam siły ryżowe z kiełbaską, krewetkami, szafranem, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Mocnym i wiosennym akcentem są tu szparagi i bardzo zdrowy jarmuż. Powstało danie zagadka, ni to paella, ni to risotto ;-) Jest nieziemsko pachnące, wyglądające jak bajka, a do tego, i co najważniejsze, prze-py-szne! Polecam!
Obejrzane: 62
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto
  • 120 g dobrej polskiej kiełbasy wiejskiej
  • 300 g krewetek (jeśli używamy mrożonych to należy je wcześniej odmrozić)
  • 0.5 szt pół czerwonej i pół zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę (aby wzmocnić smak papryki usuwam z niej wewnętrzny „mięsień”)
  • 200 g zielonych szparagów (mogą być konserwowe)
  • 150 g jarmużu
  • 1 szt mała czerwona cebulka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 szt obrane i pokrojone pomidory malinowe (poza sezonem mogą być z puszki, wraz z sokiem)
  • 330 ml mleczka kokosowego
  • 1 L bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 garść sproszkowana wędzona papryka (słodka i pikantna)
  • 1 szczpyta szafranu
  • 1 łyżka NATKI PIETRUSZKI
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypt soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 30 g drobno otartego polskiego sera długodojrzewającego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kiełbasę pokroić w talarki.
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe części i pokroić na 2 cm kawałki.
Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać zdrewniałą błonkę, podzielić na małe kawałki.

Krok 2

Na dużej patelni z grubym i nieprzywierającym dnem rozgrzać olej (ok. 4 łyżek), dodać krewetki i kiełbaskę i podsmażyć na silnym płomieniu do zrumienienia, zdjąć z patelni do miseczki, przykryć folią aluminiową i odstawić na chwilkę.

Krok 3

Na oleju pozostałym ze smażenia krewetek i kiełbaski zrumienić cebulkę, dodać ryż, podsmażyć przez ok. 4 minuty ciągle mieszając, aby nie przywarł do dna.
Dodać szafran, wlać szklankę bulionu i krótko odparować.

Dodać pomidory i paprykę, zalać wrzącym bulionem i mleczkiem kokosowym (ok. 1 cm powyżej poziomu ryżu).
Gotować ok. 10-15 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie bulion z mleczkiem (mieszać od czasu do czasu, w razie potrzeby dolać bulionu). Dodać krewetki, kiełbaskę, jarmuż i szparagi, doprawić solą, pieprzem, wędzoną sproszkowaną papryką (słodką i pikantną, do smaku). Podgrzać jeszcze 3 minuty (szparagi powinny pozostać al dente).

Krok 4

Jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić.
Całość posypać natką pietruszki.
Podawać na stół w patelni, nieodzownym dodatkiem jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Krok 5

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×