Papryki Eli z kaszą i gulaszem

Dodany przez: eli_555 (więcej moich przepisów)

Najczęściej papryki faszerowałam mięsem mielonym z ryżem. Tym razem zrobiłam farsz z kaszy jęczmiennej i gulaszu wieprzowego. Papryki wyszły pyszne.
Obejrzane: 398
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

papryka z farszem

  • 70 dkg łopatki wieprzowej
  • 1 szt duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu chili słodko-ostry
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szt młode cukinie
  • 1.5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 12 szt średnich czerwonych papryk
  • 6 łyżek oleju do smazenia

sos

  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • do smaku papryka ostra
  • do smaku czosnek granulowany
  • do smaku cebulka granulowana
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • do smaku pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W garnku zagotować 3 szklanki osolonej wody. Do wrzątku wsypać kaszę,gotować 20 minut na małym ogniu i ostudzić.

Krok 2

.Papryki umyć i osuszyć.Z papryk zciąć wierzchy z ogonkami i usunąć nasiona.

Krok 3

Cebulę obrać i drobno poszatkować.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Krok 4

Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na gulasz.

Krok 5

W rondlu rozgrzać 4 łyżki oleju i podsmażyć na nim mięso.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,przyprawy i smażyć jeszcze razem przez 10 minut.

Krok 6

Całość podlać odrobiną wody i dusić do miękkości-około50 minut,co jakiś czas podlewając wodą.

Krok 7

Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do gulaszu i zagotować.

Krok 8

Cukinie umyć i pokroić w kostkę razem ze skórką

Krok 9

Do kaszy dodać gulasz,cukinię,sól,pieprz i wymieszać.

Krok 10

Do papryk nakładać farsz i przykryć je czapeczkami z ogonkiem.

Krok 11

Rozgrzać 6 łyżek oleju w dużej brytfannie,włożyć papryki i przez 10 minut smażyć.

Krok 12

Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1.5 litra wody,czosnkiem granulowanym,papryką słodką i ostrą,cebulką granulowaną i solą.Powstałym sosem zalać papryki i dusić pod przykryciem do miękkości-około 60 minut.

Krok 13

Gotowe papryki wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć przed ostygnięciem.

Krok 14

Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.

Krok 15

Papryki podawać polane sosem. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×