Pęczotto z grzybami

Dodany przez: ZeteM33 (więcej moich przepisów)

Wigilia Bożego Narodzenia w naszych domach wyglądała zawsze podobnie - wszystko pięknie. Do momentu, kiedy trochę podrośliśmy i nasz głos zaczął się liczyć... Do momentu, kiedy sami zaczęliśmy przygotowywać wigilijne potrawy. Najpierw nieśmiało, potem coraz odważniej zaczęliśmy wspominać o niechęci do karpia. Bardzo szybko okazało się, że ta niechęć zatacza bardzo szerokie kręgi z Naszymi mamami, które zwykle musiały godzinami stać przy "rybie". Zaproponowaliśmy zatem danie, które w wersji z dodatkiem wina świetnie sprawdza się także podczas świątecznego obiadu. Nasze pęczotto z grzybami i pstrągiem łączy tradycję i nowoczesność, a przede wszystkim łączy Nas przy stole :)
Obejrzane: 679
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

Pęczotto

  • 20 dkg pęczaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 10 grzybów
  • 0.25 pęczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • bulion
  • sól
  • pieprz

Pstrąg pieczony

  • 40 dkg fileta z pstrąga
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z cytryny
  • 0.25 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pęczotto to nic innego jak risotto tylko z pęczaku - choć uważam, że zdecydowanie wdzięczniejsze w przygotowaniu. W czasie przygotowania pęczotto zrobimy drugą część potrawy. Podgrzewamy masło, na którym musimy zeszklić drobno posiekaną dymkę, dorzucamy do niej pokrojone grzyby. Te suszone odpowiednio wcześniej namaczamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Po wystudzeniu kroimy niezbyt drobno. Wody z grzybów nie wylewajcie - przyda się do pęczaku. Mrożone - rozmrożone i osuszone grzyby wrzucamy bezpośrednio na masło - podobnie robimy z grzybami świeżymi. Tuż przed wrzuceniem pęczaku na gorące masło wyciskam jeszcze czosnek. Dodaję połowę tymianku, pęczak i podlewam winem zmieszanym z wodą grzybową lub odrobiną bulionu. Teraz pozostaje czekać, aż pęczak wchłonie wszystkie płyny i smaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed końcem, kiedy pęczak jest już naprawdę napęczniały, dodaję resztę tymianku pozostawiając odrobinę do dekoracji.

Krok 2

W czasie, gdy pęczak dochodzi w rondelku - ja przygotowuję rybę. Tu sprawa jest prosta, a najlepiej załatwi ją marynata z oliwy, cytryny, odrobiny natki, soli i pieprzu. Czasem dodajemy czosnek dla podkręcenia smaku, ale trzeba uważać, by nie zdominował smaku ryby. Kwadrans w marynacie spokojnie wystarczy - by pstrąg nabrał odpowiedniego charakteru. Potem wędruje na patelnię. Jeśli nie lubicie smażonych ryb i jak my wolicie te z piekarnika - pstrąga można przyrządzić w ten właśnie sposób.

Krok 3

Pęczotto podajemy z pstrągiem i sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i sosu balsamicznego. W Wigilię można zrezygnować z białego wina, przyrządzając pęczak na bulionie warzywnym. Potrawa łatwa, ale efektowna - sprawdzi się na każdą okazję.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×