Pęczotto z botwiną

Dodany przez: Szymon Berłowski (więcej moich przepisów)

Przepis, który zachwycił nie jedno wymagające podniebienie możecie mi wierzyć... Pęczotto świetnie nadaje się jako dodatek do mięs. Zrobione jest jak sama nazwa wskazuje z kaszy jęczmiennej typu pęczak, który jest najmniej przetworzoną z kasz i ma największe właściwości. WAŻNE !!! Przed rozpoczęciem pęczotto zróbcie Sobie wywar z włoszczyzny z dodatkiem kości rosołowych ( lub tak jak ja z resztek cielęciny ) doprawcie sola i pieprzem. Następnie przecedźcie przez ścierkę, żeby był bez żadnych "farfocli".
Obejrzane: 1050
Porcje: 2
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 pęczek botwiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki bulionu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

ZAGOTOWUJEMY BULION.
KROIMY BOTWINĘ ( bez buraczków ) NA DROBNE KAWAŁECZKI.

Krok 2

NASTĘPNIE W RONDELKU PODGRZEWAMY OLIWĘ I DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK I CEBULKĘ. PODSMAŻAMY PRZEZ CHWILKĘ I WSYPUJEMY PĘCZAK. PRAŻYMY GO PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY, AŻ STANIE SIĘ BŁYSZCZĄCY.

Krok 3

DODAJEMY BOTWINĘ I ZALEWAMY 1 SZKLANKĄ WYWARU.
OBSERWUJEMY PĘCZAK I OD CZASU DO CZASU MIESZAMY I UZUPEŁNIAMY WYWAR, AŻ UZYSKAMY POŻĄDANĄ MIĘKKOŚĆ ( Ja lubię al'dente ).

Krok 4

JAK JUŻ BĘDZIE GOTÓW WEDŁUG WAS TO DAJEMY MU ODPAROWAĆ DO KOŃCA ( Uwaga nie przypalcie !!! ) I DODAJEMY ŁYŻKĘ MASŁA I JOGURTU - MIESZAMY I GOTOWE !!!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×