Pełnoziarniste pierogi z bobem, ricottą i wędzonym boczkiem

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Dawno nie robiłam sama pierogów. Najwyższa pora odświeżyć temat łączenia ciasta z farszem. Obecnie bób jest na czasie, postanowiłam więc bobem właśnie pierogi wypełnić. Nie samym oczywiście, bo nuda i w ogóle, dlatego te smrodliwe fasolki połączyłam z m.in. podsmażonym boczkiem i serkiem ricotta. Efekt był nad wymiar zadowalający! Nie wspomnę już o wartości dodanej jaką jest radość ze wspólnego lepienia z małymi kuchennymi pomocnikami :) Mój pomocnik jest akurat dość duży ale radochę miał jak przedszkolak! Pozalepiał pierożki w podobny sposób w jaki zalepia się rosyjskie pielmieni – tradycyjne danie w jego domu rodzinnym. Możecie spróbować, wystarczy zalepić normalnie pieroga po czym końcówki zawinąć do tyłu i zlepić ze sobą. I oczywiście – smacznego! :)
Obejrzane: 1424
Porcje: 40
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto

  • 150 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100-150 ml wody
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 0.25 łyżeczki soli

Farsz

  • 450 g bobu
  • 80 g boczku
  • 1 szt cebula
  • 220 g ricotty
  • garść bazylii
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: Wsypujemy do miski obie mąki i sól. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy masło oraz jajko. Chwilę mieszamy. Dodajemy wodę (ilość zależna od chłonności mąki) i zagniatamy, dopóki ciasto się nie połączy. Ciasto będzie dosyć twarde, ale powinno być plastyczne, nie powinno się natomiast kleić (w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w robocie z końcówką do mieszania. Gotowe, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem.

Krok 2

Farsz: Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupinek. Bazylię kroimy w paski. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę lub paseczki (jeśli kupiliśmy go w plasterkach) i podsmażamy razem z cebulą na patelni, aż tłuszcz się wytopi.

Gdy boczek z cebulą ostygnie, przekładamy go do miski i dodajemy bób oraz ricottę. Nadzienie delikatnie zgniatamy widelcem i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy bazylię i ponownie mieszamy.

Krok 3

Na stolicy posypanej mąką (pszenną) rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka (moje były o średnicy ok. 8-10 cm). Na środek każdego krążka układamy nadzienie i zaklejamy. W trakcie zlepiania możemy delikatnie zwilżyć palce, wtedy ciasto nie będzie się rozklejać.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z łyżką oleju. Wrzucamy pierożki. Gdy wypłyną czekamy jeszcze 4-5 minut i wyławiamy.

Podajemy okraszone masłem lub polane śmietaną.

Smacznego!

Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×