Pieczarki faszerowane szpinakiem i serami
Składniki
- 12 średnich pieczarek
- garść świeżego szpinaku
- 3 łyżki ricotty
- 3 łyżki sera pleśniowego
- 3 łyżki tartego sera gouda
- 3 łyżki mascarpone
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Z pieczarek usuwamy nóżki (nie będą nam potrzebne) i oczyszczamy je. Pieczarki układamy na blsze i wstawiamy na 12 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Krok 2
Umyte i osuszone liście szpinaku kroimy na cieknie paski.
Krok 3
W misie mieszamy: szpinak, ricottę, ser pleśniowy, tartą goudę, mascarpone, posiekany czosnek dodajemy sól i pieprz do smaku
Krok 4
Wyjmujemy z piekarnika pieczarki, jeśli w kapeluszach jest płyn zlewamy go. Kapelusze faszerujemy przygotowaną masą i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 min - 180 stopni. Po 10 min wyciągamy pieczarki, posypujemy pieczarki parmezanem i wstawiamy na kolejne 5 min. Posypany parmezan powinien sie zarumienić. Smacznego :)