Pieczona papryka

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Pieczona papryka
Pieczona papryka zachęci gości swoimi czerwono-żółtymi barwami. Danie niesamowicie pyszne i kuszące wieloma składnikami. Podstawą farszu jest kasza jaglana połączona z suszonymi pomidorami, kozim serem, orzechami i innymi smakołykami. Całość podawana z pysznym ogórkowo - miętowym dipem! Pieczona papryka to prawdziwa bomba smaków! Odcedzoną ciecierzycę odcedź i gotuj w osolonej wodzie, na małym ogniu, około 2 godziny. Wymieszaj składniki na dip (wcześniej posiekaj czosnek i listki mięty, ogórek zielony zetrzyj na grubej tarce)  i odstaw. Umyj wszystkie papryki, odetnij "czapeczki" i wydrąż ze środka miąższ z pestkami. Kaszę jaglaną przelej zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie, al dente (dojdzie podczas pieczenia). Na suchej patelni usmaż pokrojone w kostkę chorizo. Zdejmij na ręcznik papierowy. Pomidory suszone (wcześniej zalane wrzątkiem i odcedzone) pokrój w kostkę. Z patelni odlej prawie cały powstały tłuszcz z chorizo. Dodaj łyżkę masła klarowanego i podgrzej. Dodaj posiekane szalotki i smaż 3 minuty. Dodaj marchew startą na grubej tarce i smaż kolejne 3 minuty mieszając. Dodaj posiekany czosnek, listki z gałązek tymianku, dopraw solą i pieprzem i smaż 1 minutę. Przełóż do dużego garnka. Do garnka dodaj także chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, odcedzoną cieciorkę, serek kozi, orzechy włoskie (lekko posiekane i uprażone na suchej patelni ) i pomidory suszone. Całość bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Nadziewaj papryki farszem i przykrywaj odciętymi "czapeczkami". Włóż do naczyń żaroodpornych i skrop wszystkie olejem z orzeszków ziemnych. Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij papryki i podawaj z dipem. Smacznego.    
Obejrzane: 2178
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

papryki:

  • 6 papryk czerwonych
  • 6 papryk żółtych
  • 250 g kaszy jaglanej
  • marchew
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g suszonej ciecierzycy
  • 12 suszonych pomidorów
  • 300 g chorizo
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 300 g serka koziego
  • olej z orzeszków ziemnych
  • masło klarowane
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Na dip:

  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • ogórek zielony
  • 12 listków mięty
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Odcedzoną ciecierzycę odcedź i gotuj w osolonej wodzie, na małym ogniu, około 2 godziny. Wymieszaj składniki na dip (wcześniej posiekaj czosnek i listki mięty, ogórek zielony zetrzyj na grubej tarce) i odstaw. Umyj wszystkie papryki, odetnij "czapeczki" i wydrąż ze środka miąższ z pestkami. Kaszę jaglaną przelej zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie, al dente (dojdzie podczas pieczenia).

Krok 2

Na suchej patelni usmaż pokrojone w kostkę chorizo. Zdejmij na ręcznik papierowy. Pomidory suszone (wcześniej zalane wrzątkiem i odcedzone) pokrój w kostkę. Z patelni odlej prawie cały powstały tłuszcz z chorizo. Dodaj łyżkę masła klarowanego i podgrzej. Dodaj posiekane szalotki i smaż 3 minuty. Dodaj marchew startą na grubej tarce i smaż kolejne 3 minuty mieszając. Dodaj posiekany czosnek, listki z gałązek tymianku, dopraw solą i pieprzem i smaż 1 minutę. Przełóż do dużego garnka.

Krok 3

Do garnka dodaj także chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, odcedzoną cieciorkę, serek kozi, orzechy włoskie (lekko posiekane i uprażone na suchej patelni ) i pomidory suszone. Całość bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Nadziewaj papryki farszem i przykrywaj odciętymi "czapeczkami". Włóż do naczyń żaroodpornych i skrop wszystkie olejem z orzeszków ziemnych.

Krok 4

Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij papryki i podawaj z dipem. Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×