Pierogi buraczane z kaszą gryczaną
Składniki
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki soku z buraków
- 1 jajko
- 1 szczpyta soli
na farsz i sos:
- 2 łyżki masła
- 100 g jarmużu
- 125 g sera białego półtłustego
- 1.5 szklanki kaszy gryczanej
- 50 g jarmużu
- 100 g śmietany 12%
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
(I) ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, usypując kopiec. Na środku tworzymy zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Obieramy buraki, kroimy i wyciskamy sok z nich w sokowirówce. Stopniowo dodajemy sok z buraków cały czas wyrabiając ciasto. Gdy składniki wstępnie się połączą wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 10 minut aż przestanie "przyklejać" się do rąk. Pamiętajmy by nie dodawać zbyt wiele mąki w trakcie wyrabiania by ciasto pozostało lekko "klejące" i elastyczne.
Krok 2
(II) farsz:
Umyć jarmuż (100 g) i osuszyć. Rozgrzać masło na patelni dodać jarmuż i smażyć przez 2-3 minuty aż jarmuż zmięknie. Dodać usmażony jarmuż do ugotowanej kaszy a następnie dodać rozdrobniony ser biały i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 3
(III) sos:
Umyć jarmuż (50g) osuszyć i następnie zmiksować ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
(IV) pierogi:
Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką ciasto, nałożyć farsz i zakleić pierogi z farszem a następnie zalepić. Gotować w osolonej wodzie przez 6-8 minut. Podawać polane sosem ze śmietany i jarmużu.