Pierogi z jarmużem

Dodany przez: agnes78 (więcej moich przepisów)

Pierogi wymagają dużo nakładu pracy (można ugotować je na zapas i zamrozić). 1 porcja = 1915 kJ / 456 kcal. Jarmuż, stanowiący farsz do pierogów, to warzywo charakterystyczne dla krajów północnych; doskonałe jest dopiero, gdy jest mróz. Jarmuż dostarcza wysokowartościowego białka i węglowodanów, zawiera witaminę C i żelazo. Polecam pierogi z jarmużem !
Obejrzane: 260
Porcje: 5
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szczpyta soli
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 750 g jarmużu
  • 250 g cebuli
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki rosołu warzywnego
  • 1 szczpyta pieprzu białego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 g masła

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1.Mąkę, 1 łyżeczkę soli, jajka, mleko i 2 łyżki oleju zagnieść na ciasto makaronowe. Ciasto wyrobić z odrobiną wody,
w zależności od potrzeby, na gładko.

Krok 2

2. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, aby 'odpoczęło'.

Krok 3

3. Umyć jarmuż, usunąć łodyżki a listki drobno posiekać.

Krok 4

4. Obrać 1 cebulę i posiekać.

Krok 5

5. Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć.

Krok 6

6. Resztę oleju rozgrzać w dużym garnku i mieszając często, zeszklić w nim cebulę na słabym ogniu.

Krok 7

7. Dodać jarmuż i ziemniaki - smażyć razem kilka minut.

Krok 8

8. Rosół, sól, pieprz, i majeranek dodać do warzyw.

Krok 9

9. Gotować jarmuż pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut; potem na mocnym ogniu dusić, mieszając aż wyparuje cały płyn.

Krok 10

10. Jarmuż ostudzić w misce.

Krok 11

11. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować możliwie cienko z odrobiną mąki.

Krok 12

12. Wycinać z ciasta kółka filiżanką do kawy i na środek kłaść farsz z jarmużu.

Krok 13

13. Kółka ciasta posmarować naokoło wodą, złożyć na połowę i dobrze przycisnąć krawędzie.

Krok 14

13. Resztę cebuli obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.

Krok 15

14. Masło rozgrzać i smażyć w nim na małym ogniu cebule około 15 minut na złotobrązowy kolor.

Krok 16

15. W tym czasie wrzucić do gotującej się wody pierogi i gotować około 3 minut.

Krok 17

16. Pierogi odcedzić, odsączyć, i położyć na nie usmażoną cebulę.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×