Pierś gęsi w winie
Składniki
- 3 piersi z gęsi
- 750 ml czerwonego wytawnego wina
- 2 łyżki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 8 goździków
- 12 szt pieprzu czarnego
- 12 szt ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Piersi oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć ( nie kalecząc mięsa) w kratkę, włożyć do garnka. Wrzucić wszystkie przyprawy i zalać winem. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni.
Krok 2
Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, oczyścić z przypraw.
Kłaść skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 3
Przełożyć do brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni 40-50 minut.