Pierś kaczki marynowana w kminku i kolorowym pieprzu

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Dzisiaj pierś kaczki. Mięso, które nie każdy lubi i potrafi przyrządzać. Ja postanowiłem zmierzyć się z tym wyzwaniem i muszę przyznać, że udało mi się wyśmienicie. Niewiele składników, pozorna prostota smaków, bo tak naprawdę każdy kęs sprawiał moim kubkom smakowym niebywałe doznania. Przekonajcie się sami – to nie jest takie trudne jak się Wam wydaje.
Obejrzane: 773
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • pierś kaczki (200 g)
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • pół łyżeczki soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaczkę nacinamy „w kratkę” od strony skóry – robimy to przede wszystkim po to, żeby tłuszcz szybciej się z niej wytapiał, ale i ze względu na estetykę.

Krok 2

Kminek i pieprz ucieramy w moździerzu lub siekamy nożem, dodajemy sól i obtaczamy przygotowaną przyprawą kaczkę z obu stron. Najlepiej pozostawić ją w marynacie kilka godzin – ja włożyłem do lodówki na całą noc.

Krok 3

Teraz czas na smażenie i uzyskanie soczystej i pysznej, a nie gumowej kaczki. Sposoby znam dwa – na dopieczoną, ale soczystą i na lekko różową w środku. Dzisiaj sposób pierwszy, a drugi podam w niedalekiej przyszłości. Najpierw kaczkę smażymy od strony skóry 6 minut (bez tłuszczu, bo sam się wytopi), potem 3 minuty z drugiej strony. Następnie wkładamy pierś do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 9 minut, a po wyjęciu wkładamy do folii aluminiowej (oczywiście błyszczącą stroną do środka) na 5 minut.

Krok 4

Przepis wymagający trochę kontroli czasowej, ale na gwarantujący pyszne i soczyste mięso. Tak podaną kaczkę możemy już serwować – oczywiście zawsze skórą do góry. Dodatki pozostawiam do wyboru Wam.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×