Pierś kaczki z fenkułem, jabłkiem i passiflorą na purée z czerwonej kapusty

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Pierś kaczki uwielbiam i kocham miłością bezgraniczną. Co jakiś czas lubię sobie zaserwować taki mały rarytasik a z dzisiejszymi dodatkami danie komponuje się jak dla mnie obłędnie. Spróbujcie sami i oceńcie :)
Obejrzane: 180
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Pierś kaczki z fenkułem, jabłkiem i passiflorą

  • 2 piersi kacze
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 jabłko
  • 1 owoc passiflory
  • łyżka miodu
  • 1 szalotka
  • 5 goździków
  • masło
  • sól i pieprz

Purée z czerwonej kapusty

  • pół główki małej czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piersi kaczki nacinamy na skórze i oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy piersi od strony skóry przez około 10 minut, następnie dosmażamy na drugiej stronie przez 2-3 minuty. Dzięki temu kaczka w środku będzie soczysta a skórka na wierzchu bardzo chrupiąca.
Masło rozpuszczamy z miodem, anyżem i cynamonem. Dodajemy jabłko pokrojone w cząstki i karmelizujemy.
Koper włoski kroimy i karmelizujemy na maśle aż lekko zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podsmażamy na maśle posiekaną szalotkę, dodajemy miąższ z passiflory. Dodajemy łyżeczkę miodu, żeby przełamać kwaśny smak owocu.

Krok 2

Na maśle z miodem podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy poszatkowaną kapustę, cynamon, anyż, oprószamy solą i dalej smażymy około 20 minut aż kapusta całkowicie zmięknie.
Podlewamy całość czerwonym winem i redukujemy, aż alkohol odparuje.
Wyjmujemy cynamon, anyż i blendujemy naszą kapustę na gładkie purée.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×