Pierś kaczki z sosem śliwkowym i puree dyniowym

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Pierś kaczki z sosem śliwkowym
Pierś kaczki z sosem śliwkowym - Ostatnio w krótkim okresie czasu, miałam okazję kilkukrotnie spróbować kaczki. Zdecydowanie przypadła mi do gustu :) Następstwem tego było oczywiście nabycie kaczki, a konkretniej jej piersi celem samodzielnego przyrządzenia. Jadąc trochę na spontanie podałam ją z sosem śliwkowym i puree dyniowo-ziemniaczanym. Pierś została najpierw obsmażona, a następnie upieczona, dzięki czemu zachowała soczystość, a jednocześnie była bardzo delikatna i rozpływała się w ustach. Pyszny (mąż potwierdza: „Sos mega turbo pyszność!”) sos powstaje bardzo szybko na bazie wina i powideł śliwkowych. Do tego aromatyczne puree dyniowo-ziemniaczane z dodatkiem imbiru. Ach! Naprawdę delicje. Będę to danie z pewnością powtarzać. Kaczkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę. Piersi nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut (skórka powinna być zarumieniona). Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy 6-8 minut. Wyjmujemy z piekarnika przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
Obejrzane: 489
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Kaczka:

  • 2 piersi kaczki
  • 0.75 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Błyskawiczny sos śliwkowy i puree dyniowo-ziemniaczane:

  • 3-4 łyżek powideł śliwkowych
  • 0.5 szklanki różowego wina
  • 4 goździki
  • laska cynamonu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mała biała cebula
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
  • 3 ziemniaki
  • pół małej dyni
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżek mleka
  • 0.25 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaczkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę.

Piersi nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut (skórka powinna być zarumieniona). Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy 6-8 minut. Wyjmujemy z piekarnika przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło.

Krok 2

Cebulę drobno siekamy.

W czasie pieczenia się kaczki przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy 2 łyżki tłuszczu z kaczki podsmażamy cebulę, dolewamy wino, dorzucamy goździki, laskę cynamonu i powidła. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy pieprzem oraz solą w razie potrzeby (ja nie dodawałam).

Puree ziemniaczano dyniowe: ziemniaki i dynię obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugniatamy i dodajemy masło, mleko, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosalamy.

Piersi z kaczki kroimy na plasterki, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z puree dyniowo - ziemniaczanym.

Smacznego!

Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×