Pierś z kaczki w sosie porzeczkowym z sałatką w sosie miodowo-musztardowym
Składniki
Pierś z kaczki
- 1 szt pierś z kaczki
- 1 szklanka czarna porzeczka
- 1 opakowanie marchewka
- 6 ząbków czosnek
- 0.5 szt cytryny
- 1 szt czerwona cebula
- 1 pęczek natka pietruszki
- 3 łyżki masło
- 1 łyżka olej
- 2 łyżeczki brązowy cukier
- 2 łyżeczki biały cukier
- 1 łyżka ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sałatka
- 1 opakowanie mix salat fit&easy
- 250 g pomidorki koktajlowe
- 1 szt czerwona cebula
- 2 łyżki musztarda
- 1 łyżka miód
- 1 łyżka oliwa
- 1 łyżeczka suszony koperek
- 1 opakowanie mozzarella kulki
- 2 ząbki czosnek
Przygotowanie:
Krok 1
1) naciąć skórę w piesi z kaczki. Przyprawić czterema ząbkami przeciśniętego czosnku, solą oraz pieprzem
Krok 2
2) marchewkę poddusić na maśle. Dodać szczyptę soli, brązowy cukier i sok z cytryny i podsmażyć chwilę
Krok 3
3) 1 łyżkę masła rozpuścić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, posolić i dodać biały cukier i ocet balsamiczny. Dodać czerwona porzeczka i chwilę gotować. Całość zblendować na gładką masę.
Krok 4
4) Pierś z kaczki lekko podsmażyć na patelni. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Krok 5
5) Przygotowanie sałatki :
- mix sałat fit&easy pomidorki i cebulę pokrojoną w piórka wymieszać
- musztardę miód i oliwę wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać koperek
- wszystkie składniki połączyć z mozzarellą i sosem miodowo-musztardowym
Krok 6
6) kaczkę podawać z sosem, marchewką i sałatką