Pierś z kaczki

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pierś z kaczki
Pierś z kaczki - propozycja na przygotowanie dobrego dania. Pachnący tymianek nadaje uwodzicielskiego aromatu całej potrawie. Natomiast śliwka kalifornijska i kolorowe puree sprawiają, że całość wygląda bardzo apetycznie. Piersi z kaczki są wyborne! Seler i jabłka obrać, pokroić w kawałki. Do naczynia do zapiekania, przełożyć selera dodać trochę oliwy, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Po 15 - 20 minutach, kiedy seler będzie już trochę miękki dodać jabłka i suszone śliwki. Piec kolejne 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chwilę ostudzić i zblenować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji puree. Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę (od strony tłuszczu) naciąć w karo, posolić. Na rozgrzaną patelnię położyć: pierś kaczki, świeży tymianek w gałązkach, suszone śliwki kalifornijskie, całe ząbki czosnku (w łupinach), lekko rozgniecione. Pierś kaczki kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy (w zależności od grubości piersi i od tego - jaki stopień wysmażenia preferujemy) od 8 do 12 minut. Jeśli pierwszy raz smażycie pierś z kaczki zawsze można odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć na jakim etapie wysmażenia jest pierś. Kaczkę zdejmujemy z patelni. Układamy na folii aluminiowej i pozwalamy jej odpocząć około 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki kroimy na plastry (grubość zależy od naszych preferencji) i układamy na talerzu. Dekorujemy śliwkami z patelni i świeżymi łodygami tymianku oraz przygotowanym wcześniej puree. Smacznego.
Obejrzane: 4435
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Pierśi z kaczki

  • 2 piersi kaczki
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 gałązek tymianku
  • sól

Puree

  • 60 dkg jabłek
  • 15 dkg selera
  • 10 dkg śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Seler i jabłka obrać, pokroić w kawałki. Do naczynia do zapiekania, przełożyć selera dodać trochę oliwy, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Po 15 - 20 minutach, kiedy seler będzie już trochę miękki dodać jabłka i suszone śliwki. Piec kolejne 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chwilę ostudzić i zblenować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji puree.

Krok 2

Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę (od strony tłuszczu) naciąć w karo, posolić. Na rozgrzaną patelnię położyć: pierś kaczki, świeży tymianek w gałązkach, suszone śliwki kalifornijskie, całe ząbki czosnku (w łupinach), lekko rozgniecione. Pierś kaczki kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy (w zależności od grubości piersi i od tego - jaki stopień wysmażenia preferujemy) od 8 do 12 minut. Jeśli pierwszy raz smażycie pierś z kaczki zawsze można odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć na jakim etapie wysmażenia jest pierś. Kaczkę zdejmujemy z patelni. Układamy na folii aluminiowej i pozwalamy jej odpocząć około 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki kroimy na plastry (grubość zależy od naszych preferencji) i układamy na talerzu. Dekorujemy śliwkami z patelni i świeżymi łodygami tymianku oraz przygotowanym wcześniej puree. Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×